16. lipnja 2016. stairwellandloft

Japanski restoran Takenoko – mistika drevnog istoka u modernom ambijentu

Izuzetno originalan interijer potpisuje zagrebački studio za arhitekturu i dizajn interijera Stairwell&Loft, iza kojeg stoji mladi, talentirani dvojac – dizajner interijera Boran Petljak i arhitekt Paulo Valčić. Svojim su promišljenim projektom prostoru udahnuli sofisticiranu zen atmosferu restorana velikih svjetskih metropola.

TEKST: Lorena Štimac, diz.int. FOTO: Duško Vlaović

Na projektu japanskog restorana u prizemlju Löwyjevog nebodera poznatijeg kao zgrada Radovan, sagrađenog tridesetih godina prošlog stoljeća u samom srcu Zagreba a koji spada u najbolja ostvarenja hrvatske moderne arhitekture, arhitektonsko-dizajnerski dvojac Paulo Valčić i Boran Petljak poigrao se mistikom dalekog istoka te ga pretočio u glamurozan interijer čije se estetike ne bi posramio bilo koji veći svjetski grad.

Stairwell&Loft---Takenoko_01

Ulaz u restoran krase stabla japanskog javora specifičnog za podneblje Japana, a veliko zatamnjeno stakleno pročelje, u čijoj se pozadini mogu primijetiti dekorativni elementi smirenih i minimalističkih oblika, nagovještava da se u interijeru nastavlja mistična i ambijentalna nota.

Restoran se prostire na gotovo 300 četvornih metara, a karakteriziraju ga stroge linije i tamne boje koje omogućavaju opuštenu atmosferu uz maksimalan osjećaj intime u koje god doba dana odlučili uživati u čarolijama okusa japanske kuhinje.

Drveni stolovi savršeno su se uklopili s detaljima od bianco carrara mramora, od čega je napravljen i dominantan, gotovo skulpturalan monolitni stol koji, osim za objedovanje grupe osam do deset osoba, poprima i funkciju bara za vrijeme dok gosti čekaju svoj stol. Jednostavne linije razbila je dinamika dizajnerskih stolaca poznatog Eero Saarinena iz 1950. godine u kombinaciji materijala smeđe i zelene boje mladog bambusa.

Stairwell&Loft---Takenoko_07

U korist prigušene ambijentalne atmosfere, naglasak se zadržao na svijećama te unikatnim crno-zlatnim svjetiljkama koje su za restoran posebno dizajnirali Boran Petljak i Paulo Valčić. Osim svjetiljki, po mjeri je izrađen i separe vanstandardne dužine, materijalima i bojama usklađen koloritu Saarinenovih stolaca, a tapeciran je u ‘chesterfield’ stilu koji prostoru daje bezvremensku eleganciju.

Niti kupaonice nisu izbjegle novi vizualni identitet restorana. Predivne, gotovo mozaične zlatne pločice u kombinaciji zatamnjenih reflektirajućih zidnih ploha prate priču detalja crno-zlatnih lampi i mističnog ambijenta. Zen atmosfera Japana ponovno je vraćena u igru tek izborom košara koje oblikom i bijelom, laganom tkaninom podsjećaju na tu predivnu kulturu.

Dizajner interijera Boran Petljak i arhitekt Paulo Valčić dijele mišljenje kako sada prostorom odišu atmosfera i dizajn dostojni ove građevine te dodaju kako im je bila velika čast, ali i izazov, upustiti se u projektiranje interijera u ovako bitnoj, povijesnoj građevini, svjesni kako će time zagrepsti u samu prošlost zgrade.

PROFIL

INFO: restoran površine 300 kvadrata

LOKACIJA: prizemlje zgrade Radovan, Masarykova 22, Zagreb

PROJEKT: dizajner interijera Boran Petljak i arhitekt Paulo Valčić iz studija Stairwell&Loft

KONTAKT: www.stairwellandloft.com, info@stairwellandloft.com, +385 98 212 744