29. listopada 2015. Martina Levar, mag.oec.

Kako savršeno urediti stan od 50m2

Iznimno organiziran maleni životni prostor veličine svega pedesetak četvornih metara doživio je potpunu transformaciju zahvaljujući smišljenom projektu interijera iz studija Stairwell&Loft.

Stan ili prostor ne mora biti velik da bi se napravio izvrstan zahvat i transformacija koja vlasnicima omogućava savršen doživljaj stanovanja. Najbolji primjer za to je stan u srcu Zagreba smješten u zgradi novije gradnje, a glavnu ulogu u konceptu loft dizajna odigrali su veliki prozori i balkonska vrata koja prostor spajaju s razvedenom terasom veličine dodatnih četrdesetak četvornih metara. Zavidni pogled na zelenilo Medvednice daje interijeru kolorit tijekom cijeloga dana, a orijentacija na tri strane svijeta pruža obilje svjetla i zraka kroz sva godišnja doba.

Funkcionalni raspored stana u potpunosti je zadržan, sastoji se od prostranog centralnog dijela koji čine dnevni boravak s kuhinjom i radnim prostorom, te kupaonice i spavaće sobe s garderobom.

Skladna kombinacija namještaja svjetskih dizajnerskih imena i detalja iz poznatih trgovina s pristupačnim cijenama

Kako savršeno urediti stanKao što je to vrlo često slučaj u modnom svijetu, idealna odjevna kombinacija ona je koja se sastoji od komada odjeće renomiranog dizajnera u kombinaciji s cjenovno pristupačnijim detaljima iz poznatih high street trgovina, tako i u ovom interijeru pronalazimo sličan spoj.

U dnevnom je boravku uz dominantnu Chichago sofu dizajnera Jeffa Vioskog prljavo bijele boje, odabran jednostavni bijeli stolić iz BoConcept-a. Za styling stolića i kamina uglavnom su poslužili detalji iz Zara Home kolekcije i BoConcept-a, dok je teleskopska lupa kupljena u zagrebačkoj trgovini Mashroom.

Kontrast staklenom radnom stoliću s metalnom konstrukcijom čine skupocjena Atollo stolna lampa iz radionice Oluce s potpisom Vica Magistrettija i klasik dizajna – bijeli Eames stolac s drvenim podnožjem. Mjesto za opuštanje i čitanje stvoreno je pored radnog stola, a tu su svoje mjesto našli Eames lounge chair i ottoman, kao i stari filmski reflektor nabavljen na madridskom uličnom festivalu starina. Na polici se uz knjige i skulpture nalaze i ukrasni jastuci s motivima Piera Fornasettija.

Modularna kuhinja skandinavskog dizajna s otokom izabrana je iz robne kuće IKEA kao i kuhinjski uređaji, osim samostojećeg hladnjaka champagne boje iz Gorenje retro kolekcije. Kuhinja je najčešće žarište okupljanja gostiju i prijatelja, mjesto gdje se često pripremaju večere i proslave uz kontroliranu ambijentalnu rasvjetu i ambijent mirisnih svijeća Diptyque ili Hotel Costes. Zid uz kuhinjski otok premazan je bojom za školske ploče.

Preciznim i pomno osmišljenim zahvatima postižu se željeni efekti poput dojma prostranosti

Mali detalji i sitne odluke mogu napraviti čudesnu razliku u prostoru pa je tako u ovom stanu nekoliko poteza odigralo ključnu ulogu u postizanju luksuznog i prostranog dojma koji je u malom stanu gotovo uvijek imperativ.

Savršeno urediti stanAtmosfera luksuzne hotelske sobe postignuta je gipsanim štukaturama na zidovima i stropu, a jednostavan željezni california king size krevet s ukrasnim jastucima presvučen je Ralph Lauren posteljinom. Umjesto noćnih ormarića poslužile su Arteinmotion London škrinje u koži boje konjaka koje su nabavljene u Et Ceteri, a starinske noćne lampe s velikim crnim sjenilima iz Zara home kolekcije daju sobi prigušeni intimni ambijent.

Dojam prostranosti centralnog dijela stana postignut je ogoljenim zidom od stare opeke što pridonosi dojmu industrijskog loft dizajna. Prostor je oslobođen pretjeranih detalja, a svi su komadi dizajnerskog namještaja pomno birani. Iz razloga stalnih izmjena inventara, stan pomalo odaje dojam nezavršenosti, no klasici dizajna u ovom prostoru zauvijek ostaju.

Želite li dizajn interijera svoga stana, kuće ili ureda prepustiti u stručne ruke studija Stairwell&Loft, slobodno nas kontaktirajte!

Pogledajte galeriju cijelog stana


Projekt: Boran Petljak, diz.int. i Paulo Valčić, mag.ing.arch.
Fotografije: Duško Vlaović i Jovana Kozić
Tekst: Martina Levar, mag.oec.